Instalare BitTorrent Sync pe Ubuntu pentru sincronizare si sharing de fisiere

Salutare prieteni, in tutorialul video de astazi vom vorbi despre cum instalam BitTorrent Sync in sistemul de operare Ubuntu Linux. Asa cum va spuneam si ieri in prezentarea lui BitTorrent Sync pentru Windows si Android, aceasta aplicatie ne permite sa sincronizam sau sa impartim fisiere cu prietenii sau cu alte dispozitive: calculator, laptop, tableta sau smartphone.
Ei bine, BitTorrent Sync pentru Ubuntu Linux este putin diferit. Daca pe Windows si Android avem aplicatie front end in Ubuntu va trebui sa folosim browserul pentru a accesa interfata lui BitTorrent Sync. Practic vom descarca o arhiva pe care o vom extrage iar in folderul rezultat din extragerea arhivei vom gasi un fisier pe care va trebui sa il rulam din Terminal.
Dupa ce rulam fisierul “btsync” prin intermediul terminalului, in fundal (background) va rula serviciul aplicatiei BitTorrent Sync. Acum ca sa accesam interfata lui BitTorrent Sync va trebui sa deschidem un browser si in bara de adrese scriem “localhost:8888” si apoi apasam tasta Enter (localhost este calulatorul nostru iar 8888 este portul folosite de BitTorrent Sync)
Odata facuti acesti pasi vom avea acces la interfata aplicatiei si putem adaga noi foldere pentru sincronizarea acestora cu alte dispozitive sau putem adauga un folder pentru a primi fisiere pe care un alt dispozitiv sau prieten le trimite catre noi.
Pentru ca folosim browserul ca sa accesam interfata aplicatiei BitTorrent Sync inseamna ca si cei care stiu ip-ul calculatorului nostru vor putea accesa aplicatia noastra si respectiv folderele noastre si cheile noastre secrete folosite de aplicatie pentru a securiza transferul si sincronizarea si asta nu este un lucru tocmai ok. Presupunand ca avem ip-ul “192.168.1.206”, daca cineva il va scrie in browserul sau insotit de portul 8888 adica “192.168.1.206:8888”, va ajunge sa aiba acces la calculatorul nostru si nu ne dorim acest lucru.
Ca sa prevenim accesul persoanelor nedorite vom instala si un front end (o interfata grafica) pentru firewall-ul cu care sistemul de operare Ubuntu vine preinstalat dar care de baza (by default) este oprit. Deschidem Ubuntu Software Center (sau Centrul de software Ubuntu daca aveti sistemul de operare in limba romana) si in casuta de cautare tastam termenul “gufw” care este prescurtarea pentru Graphicaly Uncomplicated Firewall. Dam click pe rezultatul Firewall Configuration si click pe Install pentru a instala interfata ce ne va permite sa configuram firewall-ul cu care vine sistemul de operare Ubuntu.
Vom adauga o regula in Firewall si ii vom spune acestuia sa blocheze tot traficul care vine din extrerior catre noi pe portul 8888 si astfel nimeni nu va avea acces la folderele noastre setate pentru sincronizare, la cheile secrete si la calculatorul nostru.
Spre final va trebui sa facem ca serviciul BitTorrent Sync sa porneasca odata cu sistemul de operare pentru a fi siguri ca indata ce am pornit calculatorul nostru care ruleaza Ubuntu, BitTorrent Sync va porni si el si va incepe sa sincronizeze automat folderele setate de noi. Acest pas nu este obligatoriu si puteti porni manual serviciul BitTorrent Sync asa cum am aratat in tutorial dar daca sunteti curiosi cum se adauga un program in startup pe Ubuntu Linux, am aratat si acest lucru.
BitTorrent Sync va permite sa trimiteti sau sa sincronizati foldere cu alte dispozitive sau cu prietenii apropiati, asa cum va spunea si ieri, sincronizarea are loc intr-un mod securizat, totul este criptat prin intermediul cheilor secrete generate de aplicatie si nimeni nu poate avea acces la folderele noastre daca nu detine cheia secreta generata de aplicatie pentru fiecare folder adaugat in aceasta. O alta situatie pentru care BitTorrent Sync devine foarte util este atunci cand detineti un smartphone si vreti ca toate fotografiile si clipurile video pe care le filmati cu acesta sa fie trimise automat catre caulculatorul vostru sau catre prieteni, fara drivere, cablu de date, batai de cap.


Speak Your Mind

*

var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-5743305-4']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();