Sistemul de operare Ubuntu Phone pentru smartphone-uri nu va rula aplicatii Android

Salut prieteni, asa cum probabil stiti deja Canonical si-a anuntat cu ceva timp in urma viitorul proiect Ubuntu Phone cu care vrea sa vina si pe piata dispozitivelor mobile dupa ce a cucerit deja platformele Server, Desktop, Notebook, Netbook si chiar al PC-urile AllInOne.
Ei bine desi Ubuntu Phone pentru telefoanele mobile destepte are la baza Linux ca si sistemul de operare Android, Potrivit lui Richard Collins intr-un interviu acordat celor de la engadget acesta nu va rula aplicatii Android asa cum probabil multi s-ar fi asteptat. Canonical vrea sa incurajeze dezvoltarea unui nou ecosistem competitiv cu ceea ce exista la momentul actual pe piata. Asta e un lucru bun pentru developerii din intreaga lume si cu ocazia asta vor lansa noi provocari pentru acestia. La urma urmei concurenta este intodeauna bine venita si in folosul utilizatorului final. Asta nu va face decat sa ambitioneze celelalte companii (Google, Apple, Microsoft) sa dezvolte in continuare produse mai bune decat competitia si sa nu lase niciodata “garda” jos.
Chiar daca acum e mult prea devreme sa vorbim despre Ubuntu Phone ca despre un real competitor, nu se stie niciodata in curtea cui va ajunge mingea, la fel cum s-a intamplat la prima aparitie Android cand erau bombardati din toate directiile cu descurajari. Companiile existente deja pe piata mobila se credeau mult prea bazate, superioare si mature si radeau in fata Android-ului fara sa ii acorde sanse de reusita. Timpul a dovedit ca treburile n-au stat chiar asa cu Android precum rasuflau usurati cei de la Apple.
Ubuntu Phone isi incepe usor usor dezvoltarea pe smartphone-urile Samsung Galaxy Nexus fiind anuntat si Core Apps-ul pentru acesta. Cand spun Core Apps ma refer la aplicatiile de baza pe care le va contine Ubuntu Phone pe orice dispozitiv instalat. Iata mai jos si o lista cu aplicatiile default ale sistemului de operare Ubuntu Phone:
– Calendar
– Clock/Alram
– Weather (aplicatie pentru prognoza meteo)
– Calculator
– Client Email
– RSS Reader
– File Manager (manager de fisiere)
– Document Viewer
– YouTube
– Facebook
– Twitter
– Terminal
– Accoun Manager (manager pentru conturile utilizatorului)
Un singur lucru lipseste din aceasta lista si anume centrul de aplicatii sau Ubuntu Software Center despre care Canonical nu a scos nici un cuvant si nu l-a enumerat in lista aplicatiilor Core Apps. Cel mai probabil acesta isi va face aparitia in sistemul de operare Ubuntu Phone odata cu lansare primei imagini a acestui sistem de operare pentru Samsung Galaxy Nexus programata la sfarsitul lunii Februarie.


Comments

  1. augustin says:

    Stiti cumva daca pe linux merge video call facebook?

  2. Adi Ita says:

    Am vazut tutorialele despre instalarea Ubuntu pe nexus/s3 dar… Nu aveti unul pentru telefoanele cu BADA ? Sincer as prefera Ubuntu release preview in locul o.s.-ului de la samsung, pentru care oricum a fost oprita dezvoltarea.

Speak Your Mind

*

var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-5743305-4']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();