Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat nu va mai suporta procesoarele vechi sub i686

Canonical a decis ca urmatoarea distributie de Linux cu numele de cod 10.10 Maverick Meerket ce va fi lansat, culmea pe data de 10.10.2010, sa nu mai suporte proesoarele vechi ce sunt construite pe o arhitectura mai veche de i686. Mai exact daca procesorul vostru este foarte vechi si e construit inainte de anul 1995 atunci este foarte posibil sa nu puteti folosi noua distributie ce urmeaza sa fie lansata. Daca aveti un Pentium Pro, Pentium 2, 3 sau 4, AMD construite in ultimii 10 ani puteti sta linistiti, o sa puteti folosi noua distributie. Cei ce au procesoare mult mai vechi mai pot folosi inca versiunea Lucid Lynx pentru inca 3 ani caci pentru atat timp ofera Canonical suport si update-uri acestei distributii.
Practic mai aveti la dispozitie inca 3 ani pentru a va cumpara un nou Pc sau un nou procesor ca sa puteti utiliza si sa va bucurati de noul Maverick Meerket care se anunta foarte inovator. Probabil va intrebati de ce sa luat aceasta decizie? Ei bine cei de la Canonical ne spun ca deja se lucreaza pentru mentinerea si rularea softurilor in bune conditii pentru prea multe arhitecturi de procesoare si e destul de dificil sa faci software-ul sa mearga bine pe fiecare in parte. Logic ca avand mai putine arhitecturi de suportat concentrarea pe lucrurile foarte importante va fi mai buna si evident vor fi mai putine batai de cap.
Ca sa putem sta linistiti si sa vedem ce fel de procesor avem putem deschide un terminal dand click pe Applications (Aplicatoii) > Accessories (Acesorii) > Terminal si sa scriem comanda:

uname -a

Dam Enter si daca aveti norocul ca linia afisata in urma comenzii sa fie de genul:

Linux ady-desktop 2.6.34-020634-generic #020634 SMP Mon May 17 20:34:55 UTC 2010 i686 GNU/Linux

Atunci puteti sta linistiti. dupa cum vedeti in exemplul de mai sus, linia rezultata in urma comenzii are spre sfarsit “i686” asta insemnand ca o sa putem rula linistiti Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat


Comments

  1. salut!!!felicitari pentru ceea ce faceti si va multumim!!! linux.videotutorial e un site nou sau nu l am observat eu pana acum??? adrian sper sa nu t e superi dar ai uitat de spatiul dintre uname si -a adica uname -a. inca o data sper sa nu t e superi

  2. LiviuFlorin says:

    Ma scuzati ca intreb, dar care este legatura intre comentariul de Ubuntu 10.10 care nu mai suporta procesoarele vechi sub i686 si tutorialul cu OUTPOST FIREWALL care este in Windows XP..??!!

  3. Daca ati posta un tutorialsa cum sa reistalam grubul dupa o reinstalare de windows,ar fi super.

  4. Salut ! Imi place Linux, imi place un site dedicat . cautam asa ceva ! Succes !

  5. Am instalat Ubuntu 10.10..! A mers perfect vreo saptamina..Ieri dimineata in loc sa booteze au aparut o serie de erori..Si nu mai merge..!Am incercat reinstalarea de pe CD..!Merg doar primii pasi,apoi..intepeneste..! Ce e de facut..?Va multumesc anticipat..!

Speak Your Mind

*

var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-5743305-4']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();